Saturday, October 2, 2010

Haydom

Det er over en uke siden vi kom til Haydom. På en måte føles det som at vi kom for noen timer siden, men på en annen måte føles det som at vi har vært her leenge. Det tok noen dager før vi begynte å tenke at dette var en plass vi kan være i 8 uker. Og det kommer til å ta lenger for å vite helt hva vi skal fylle dagene med. Men det er spennende å være her!

En vanlig dag begynner kvart på 8, frokost frem til 8 og så er det morgenmøte, sala, for alle ansatte og studenter fra 8 til 8.45 (vi tuster oss gjerne inn ti over og setter oss midt blant sykepleierstudentene, noe som bryter enhver usagt regel). Så må vi finne på noe frem til 12 for da er det lunch. Idag har vi hatt alle 7 babyene fra CCU (barnehjemmet) på trilletur. Det er et syn! Til uken skal vi fungere som lærere på Hayschool for den ene norske eleven som er her. Etter lunch er det igjen tid for å finne på noe. Til nå har vi brukt tiden til å slappe av i bakgården, være med på dans (ja, det var også et syn!), volleyball og fotball. En dag gikk vi rundt Mt. Haydom. AJ kom i følge med en lege fra Østerrike som holdt et tempo uten like. Dette medførte veldig støle hofter (av en eller annen grunn). Igår var vi på kultursenteret til Haydom hvor det vises hvordan de fire stammene man finner rundt Haydom bor.

Middag serveres klokken 7. Etter den sitter vi og snakker, ser Friends eller film. Første kvelden vi så film satt vi alle nede på gjestehuset. Ganske midt i filmen syntes AJ å skimte en rotte krype under TV benken. Men ettersom hun for tiden er ganske bekymret for at hun hallusinerer valgte hun å ikke si noe. Til hennes lettelse begynte en av sykepleierstudente å skrike og kunne berolige seg selv med at hun ikke hallusinerte ved denne anledningen. Rotta Petronella besøkte oss kvelden etterpå også. 

En ikke vanlig dag var søndag. Da sto volentører, lege- og sykepleierstudenter og leger klare klokken fire på natten. Vi stablet oss inn i to land cruisere som tok oss til foten av Mt Hanang. Dette er da Tanzanias fjerd høyeste fjell og ruver 3417 meter over havet. Dere som kjenner oss vet jo hvilke fjellvante personer vi er og ville nok tenke det som logisk at vi skulle begi oss ut på noe så strabasiøst. Det var hvertfall det vi tenkte selv. Selv om vi i etterkant har lurt på om vi i det hele tatt tenkte noe. Hvertfall,  vi begynte å gå oppover halv syv og fortsatte til vi var på toppen ca 5 og en halv time senere. Da var AM sprengrød og AJ fikk høre av den ene legen at hun så litt blek ut. Og kom i hau de støle hoftene til AJ. Fra toppen kunne vi nyte nydelig utsikt og sammen med den gode følelsen av å ha gjennomført var turen helt fantastisk! På vei ned led AM av svimmelhet grunnet høyden og var litt ustø der man ikke bør være ustø. Fjellet gikk bratt ned på begge sider, menmen:) Etter litt over tre utrolig slitsomme, men morsome timer var vi nede igjen. Beina var gele, men humøret på topp!

Denne helgen er det Dr. Olsen Cup i Haydom, så det er liv og moro her! Var bare hjemmenom en kort tur og da fikk vi hilse på en skilpadde som krøp utenfor leiligheten. This is Africa:)

6 comments:

  1. I dag har jeg egentlig bare et spørsmål: hva skal vi gjøre med rotta?
    Takk for "livfull" oppdatering!
    Klem fra mamma

    ReplyDelete
  2. Og jeg har ett spørsmål også: Hva skjer egentlig med hoftene dine, Anne Jenny???! Mystisk det her altså...!
    Gøy å lese noe som får deg til å le høyt flere ganger, og som får de andre rundt deg til å brenne av nyskjerrighet på hvorfor :D Stooor Klem

    ReplyDelete
  3. Mamma, Petronella har ikke vist seg på en stund så vi regner med at hun har tustet videre. Det går fint:)

    Marianne, utrolig gøy at du følger med! Det liker jeg:) Og når det kommer til hoftene så er det et mysterium!

    ReplyDelete
  4. Hallo vaare kjaere jenter.
    Ja, naa er jeg paa nett fra Kevins maskin, Deer Park, Texas.
    Det var godt aa kunne lese bloggen deres igjen.
    Spennende hverdag paa Haydom. Mange her over sporr etter dere. Familien her synes det hores kjempe spennende ut.
    Vi har besokt Thelma og Joe i dag, ogsaa Etta og Andrew. Vi traff baade Jerry og Paula og Pat.
    Veldig koselig!
    Anne Mari, har du assistert kirurgene eller vaert med paa lignende oppdrag etter vi snakket sist ? Dere begynner dagen snart, langt etter her vet du. Hils skilpadda !!
    Kjempeglad i dere ! Mange klemmer fra mamma og pappa. Kevin hilser !

    ReplyDelete
  5. Dere må hilse masse til fam. i Texas. Nei, har blitt lite med operasjoner på meg i det siste. Har undervist på hayschool denne uken, og hatt noen engelsktimer for staff. Blir nok kanskje med kirurgene en tur til uka igjen. Hadde vært spennende! :)

    ReplyDelete
  6. hellu!!

    Uff, rotte!! Når det er sagt: hiking!! Jeg er imponert! (godt at det gikk bedre enn opp til Table mountain, aj..)

    Det høres jo bare helt fantastisk ut! Her oppe, Laaangt nord for dere, blåser det veldig. mange av bladene har takket for seg, men det er fremdeles et nydelig høstspill på fjellene rundt! Havet er litt mørkere, men det er nok bare pga skyene. Jeg har lagt merke til en ting, og det er at det ikke er sånn bare "en stor sky" som dekker hele himmelen likt (som i sør/Oslo), men mange skyer det er lett å skille fra hverandre. Det gir himmelen et vakkert spill selv om det er overskyet.

    Ja, det var litt om nord :)

    Keep us posted!

    ReplyDelete